diumenge, 16 de juliol del 2006

Sobre l'Orígen d'un President

Aquestos dies s'està fent un gran debat sobre si una persona nascuda fora de Catalunya pot ser president de la Generalitat de Catalunya? Tant uns, com altres, fan jugar els conceptes en funció dels seus interessos polítics. I això no fa més que confondre la gent. Entre el discurs políticament correcte i les mitges veritats se'ns amaga la realitat. Però aquesta l'haurà de trobar la gent. En tot cas, intentaré veure quins són els fonaments jurídics de tot això.

Per començar, un bàndol diu que és correcte que qualsevol persona pot ser president de la Generalitat, independentment del seu orígen. Des d'aquest punt de vista, podria ser-ho qualsevol veí de Catalunya. Tant socialistes com convergents van a favor d'aquest punt de vista, seguint la cèlebre frase de Jordi Pujol: "és català qui viu i treballa a Catalunya". Tanmateix, aquestes paraules són una veritat a mitges, i per tant, una mentida a mitges. Aquesta expressió afavoreix el concepte de dret territorial, o "ius soli". I de retop, el concepte d'estat-nació.
Des dels temps del grecs, ja sabem que la natura de les coses està formada per quatre aspectes: la terra, el foc, l'aigua, i l'aire. En aquesta comparació tenim que la terra seria el viure, i el foc, el treball. Però i l'aigua i l'aire? L'aigua seria el sentiment de pertinença a una gent, i l'aire la voluntat de formar-ne part. I això se'n ha amagat en profit dels seus interessos particulars, que han passat davant dels de la gent i el país.
D'acord amb el dret espanyol vigent, és clar que qualsevol pot ser president de la Generalitat. Però no ens enganyem, en altres estats, com els Estats Units, només pot ser president una persona nascuda en el seu territori. Ni per Kissinger es va canviar la seva Constitució.
Algú pot dir aleshores que existeixen precedents entre els catalans: és clar, els comtes de Barcelona eren els oficials més grans, i van haver-hi comtes com els Trastàmara de Castella o Lluís XIII de França, però no ens hem d'enganyar. Tots ells estaven subjectes a les Constitucions de Catalunya, i aquesta era la màxima autoritat. Però els mateixos espanyols les van deslegitimar. Per tant, ells no poden fer-les servir al seu favor.