Hem llegit amb molt d'interès el llibre de Jordi Bilbeny titulat "Cristòfor Colom, Príncep de Catalunya", d'editorial Proa.
En la seva recerca sobre Colom, ha pujat un graó més. I per als
catalans és una cosa molt important. Si sobre el navegant existeix el
misteri, on es barreja l'admiració i la vergonya a causa de les
conseqüències de la colonització, cal afrontar els fets cara a cara. I
si cal desaprendre allò que ens han ensenyat, no tinguem por. Perquè com
diu la Bíblia, "la veritat us farà lliures".
La recerca de Jordi Bilbeny va avançant. Enmig de la boira que s'aixeca del mar de documents, es poden trobar ports segurs i arrecerats. En aquest cas, amb l'ajuda inestimable de Víctor Ferro, que amb el seu llibre "Dret Públic Català. Les Institucions a Catalunya fins al Decret de Nova Planta", de l'editorial Eumo, posa en el bon camí els seus treballs. Aquest llibre permet entendre tota la part pública del dret civil dels catalans, i d'aquesta manera, Bilbeny pot demostrar que la descoberta d'Amèrica parteix d'un sistema jurídic català. I això sense necessitat de recòrrer a altres fonts com el dret de sang.
Certament, el llibre de vegades es fa reiteratiu, o una mica espès. Però sempre sobre aspectes secundaris. Cosa disculpable davant la necessitat de justificació que els historiadors oficials demanen, per allò de la palla a l'ull de l'altre.
La seva recerca deductiva es fa tan interessant com una novel.la de Sherlock Holmes. I encara caldrà arribar fins al final. En aquest sentit, cal tenir en compte que el sistema jurídic català es fonamenta en el dret civil, i per a aquest, no hi ha distinció entre dret privat i públic. Per la qual cosa, caldrà continuar observant tot el conjunt. I per entendre això, cal tenir en compte que el dret català és el més acostat al dret anglosaxó. Si Colom va descobrir Amèrica, ara Amèrica descobrirà que Colom era català.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada