diumenge, 16 de desembre del 2012

Paciència dins l'Atzur

Hi ha un llibre d'astronomia que es titula així. Amb l'afegit L'Evolució del Cosmos. El seu autor és Hubert Reeves, del Quebec, traduït del francès per l'editorial Empúries l'any 1985. Un bon llibre sobre cosmologia, encara que aquest autor potser no sigui tan famós com els senyors Stephen Hawkings o Carl Sagan. Va bé per poder anar des d'una perspectiva inimaginable, i anar davallant per una escala enorme. Aquesta escala ens arriba fins al filòsof català Francesc Pujols. Ell tenia una perspectiva molt àmplia de la vida, però també era conscient que calia tenir molta paciència. No debades, també va escriure el seu "Llibre de Job", reeditat el 2007.

Encara més, després de dècades sense reedicions ni reimpressions, enguany el 2012 es reedita el seu gran llibre "Concepte General de la Ciència Catalana". El Nadal ens portarà un acte al seu Ateneu Barcelonès que tant va trepitjar aprofitant la tant desitjada reedició d'aquest llibre en un bon format. Enlloc de paper, els catalans també gravaríem les seves paraules en marbre, com va fer Salvador Dalí al davant del seu Museu de Figueres. Genis que es tenien una gran devoció, tot i que Dalí no es relacionava tant amb el gran Alexandre Deulofeu, doncs el tenia massa aprop de casa seva. Alguna sucosa anècdota es pot trobar en el llibre "Els Darrers Mots" d'en Deulofeu editat pel seu net.

Aquestos genis van aixecar les anècdotes de l'Eugeni d'Ors a categories filosòfiques i històriques que portaran la raó catalana a il.luminar els segles vinents. Nosaltres serem com els Reis Mags que seguiran aquestos estels vivents que ens van ensenyant el camí.
Gràcies a tots ells podrem superar els temps difícils que vindran, amb l'esperança posada en un futur que farà justícia als catalans. Més enllà de les Generalitats, partits, polítiques, estats enemics, i altres dels quals, com ens diu la Bíblia, no quedarà pedra sobre pedra. "Nadal Encara" diu la nadala occitana, i nosaltres respondrem amb el "25 de Desembre", cantem amb fe.