dissabte, 11 d’agost de 2007

Postals Vieneses: Racionalitat i Psicologia

La bellesa de la ciutat de Viena és captivadora per la seva elegància. El vals és el seu símbol, ja que han fet del seu ball una representació idealitzada de la seva realitat. Aquest ball tan apolini es correspon amb la seva arquitectura i la bellesa dels seus palaus, edificis i carrers a la vora del Danubi. Però les aigües del riu no són sempre d'un blau intens. El verd també té la seva part, i correspon també a la part amagada sota la seva superfície. Allà també trobarem un dels conjunts psiquiàtrics més grans d'Europa, l'Otto Bauer.

L'Otto Bauer és encara més gran que la zona psiquiàtrica de Sant Boi. Sobre els turons de l'oest de la ciutat, a la part d'Steinhof, s'aixeca tota una ciutat gairebé. I a sobre es troba una esglèsia magnífica per atendre als malalts de l'hospital. Preparada per a la pregària, però apunt per tenir vigilats els malalts mentals que hi acudeixen. No és extrany doncs, que en una ciutat tan apolínia trobem les excepcions de la casa dissenyada per Hundertwasser, o que d'aquí sorgís la teoria psicoanalítica, i l'estructuració d'allò més irracional en l'home com la psicologia. Així Freud, però també Jung, tenen les seves arrels. No cal dir, que el tractament de la psique és bàsica, però també el respecte a la bogeria, i a les seves manifestacions. Una cosa que també forma part de la naturales humana, i d'allò que la lliga amb Déu.

En la catòlica Viena, trobarem una gran mesquita, boniques esglèsies ortodoxes, en un lloc d'encreuament de cultures al mig d'Europa. Aquella zona d'òsmosi intensa entre l'est i l'oest del continent europeu, la Mittel Europa en alemany. Però també amb una òsmosi intensa entre el logos i la psique, separada per un fina membrana, com la ratlla que dibuixa el riu Danubi.

Cap comentari: