El Lluçanès és aquella comarca catalana que encara no està constituïda com a tal, a cavall de Vic i Manresa. Aquest altiplà irregular nia sobre una terra aspra i rocosa, on l'agricultura s'ha d'arrapar per sobreviure, oi tant i més que ha d'aprofitar la seva situació com a encreuament de camins per fer servei a les cabaneres. Els ramats hi passen, i tots són ben acollits, gairebé de manera franciscana. Això passa amb els pocs turistes que la visiten. Passavolants que haurien de valorar més el seu bon clima sec i les vistes excepcionals que ofereix. De tant en tant, la seva gent s'empesca reclams molt destacables, com a Olost el festival dels bandolers, amb el protagonisme del Pere Roca Guinarda, i tenen el bon gust de no copiar les fires medievals tant habituals a llocs que no els hi escauen gens. Encara recordo quan anàvem a escoltar i ballar al famós Festival SOLC, que va ser una aposta magnífica de la comarca, i que per desgràcia es va deixar de fer.
El cap de setmana vam aprofitar el bon temps per escapar-nos a Prats de Lluçanès, capital no gaire gran, però amb tot allò que cal tenir per al servei de la gent. Podíem triar entre el Baumer i l'Hotelet, i al final ens vam decantar per l'Hotelet, que funciona com a Bed&Breakfast de fet. El Jordi ho tenia tot apunt, i amb la informació necessària que volguéssim: què visitar, on anar a menjar... Si per una banda teníem el santuari de Lurdes, amb un panorama excepcional del costat d'Osona, per l'altra podíem anar cap a Sant Sebastià, i passejar contemplant les muntanyes de Montserrat i del Bergadà.
A l'ermita de Sant Sebastià i a Sant Andreu de Llanars vam podem observar la bona feina feta de l'Espai de la Memòria Històrica per honorar els soldats morts i enterrats en fosses comunes en aquella contrada durant la Guerra dels Tres Anys. Precisament el divendres anterior la consellera de Justícia va presidir l'acte de reparació als combatents, tant soldats, com que entre ells també alguns bombers, els quals van parar uns dies l'envestida de l'exèrcit sublevat per protegir la gent que fugia a l'exili l'any 1938. Aquells republicans, potser no tant creients, que van seguir l'exemple del màrtir cristià. D'aquesta manera vam poder entendre més els camins i paisatges que contemplàvem. Els de terra, els de l'aigua, i els de la sang.
A una de les llibreries de Prats, totes amb diversitat d'opcions complementàries, papereria, o vinoteca, per exemple, vam trobar la música i els llibres que fan falta per omplir l'espai i el temps. A més del disc de Solc vam trobar el llibre de Mossèn Valls i Bofarull reeditat com a resum històric de Prats, i que de fet parla del Lluçanès extensament. Tot un personatge, que fent-ne broma deia que al seu poble hi havia corresponsal del Diccionari Alcover-Moll i del Centre Excursionista, però és clar, ell era totes dues coses alhora, a més de mestre d'escola. Potser per això encara sentim a la mestressa del Canya i Teca, un bon bistrot, parlar dels sagals com cal.
Pel que fa a la toponímia antiga, m'escolto molt més el parer del Mossèn respecte als Pens, enlloc d'Alpens, o la serra d'Agolats, i no als moderns que hi van posar els Degollats per una llegenda popular. El mestre havia llegit els papers antics i sabia què hi estava escrit. A banda de recuperar els mots i el seu significat, també podreu gaudir de Prats i els seus voltants si us deixeu perdre pels camins ramaders, seguint les petjades dels que hi han passat, retrobareu aquella pau i tranquilitat que ens redreçaran.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada