dilluns, 31 d’octubre del 2011

El Terror dels Cotxes

En aquesta vetlla de Tots Sants molta gent celebrarà la Castanyada, i també, per celebrar més coses, la tradició del "Halloween", importada. Si amb la castanyada podrem menjar castanyes i panellets, i en les imatges de les ànimes, amb el Halloween la gent demanarà dolços per endrapar i la canalla es disfressarà en una mena de carnaval tètric. En fi, que és temps de carbasses, i qui vulgui que balli el "ball de la castanya".

En aquesta barreja de tradicions i costums veiem com les tradicions més imaginatives de la "Santa Companha", per exemple, canvien ja que patim les nostres pors de manera més personal i directa, vull dir que la mort es viu de manera més cinematogràfica amb el Halloween. Per això, m'enrecordo d'aquella pel.lícula de vampirs al desert mexicà que va gravar un famós director nordamericà. Al final, després de litres i, tines, plenes de sang, veiem un devessall de cotxes i camions estimbats. Una metàfora evident sobre els problemes provocats per els vehicles de motor i el culte a la velocitat.

La majoria de conductors dominen el seu vehicle, i saben dominar-se ells mateixos. Ho dic perquè conduir un cotxe és com portar una arma carregada. Cal portar el fermall posat per a que no es dispari. Tot i així, ens trobem amb gent que va lluint el seu revòlver, o es pensa que va sol pel carrer, i sobretot que, quan va per un poble o ciutat, no baixa la velocitat per un sentit de mínima precaució.

Fa décades que les associacions de víctimes d'accidents i altres col.lectius de vianants i ciclistes reclamen que a les zones urbanes es circuli a 30 km/h. No es tracta de posar o no més semàfors, o de tenir-los engegats a la nit o no, es tracta de no còrrer. De que els cotxes no corrin. Aquest pont de Tots Sants hi ha hagut dos atropellaments de nens als carrers: un a Sant Boi, i l'altre a Olot. Tres ferits greus, i una nena morta. Per a ells s'ha acabat la festa, i quedarà sempre el record. Per a tots nosaltres quedarà la por de veure si la mort avui porta la disfressa d'un cotxe.