divendres, 22 de juny del 2007

I no quedarà pedra sobre pedra

Mentre la Rambla de Sant Boi presentava un espai renovat i polit, moltes cases antigues del Barri Centre s'estaven enderrocant per edificar. Certament, hi ha llocs que estan en molt mal estat, i que cal aterrar. Tanmateix, la manera de fer les coses assenyala el respecte per a la gent i per a la seva història. I a la nostra ciutat, aquest respecte no es nota gaire.
L'estat de degradació "permès" per les autoritats municipals durant els anys de "democràcia" al barri centre han passat factura. El cicle econòmic fonamentat en l'urbanisme afavoreix zones determinades en detriment d'altres, i quan una zona està enfonsada, compren a baix preu allò que després revendran a un més alt. L'arqueologia al casc antic de Sant Boi és un element que destorba les aspiracions pecuniàries. Certament queden pocs vestigis anteriors, ja que cada època ha destruït les restes antigues, i sobre aquestes ha fet els edificis nous. Però aquestes pedres expliquen una part de la nostra història, i mereixen un respecte.
Com comenta un blocaire santboià, l'edifici al capdamunt del carrer Alou ha estat enderrocat i excavat. La qüestió és saber perquè les excavacions s'han fet tan depressa, i perquè s'han aterrat les restes trobades: paviment, clavegueres, una sitja excavada a la roca, etc... Potser no gran cosa, però ningú ha donat encara cap informació oficial sobre això. Mentre es feien els Ludi Rubricati, i el sopar romà aquest mes, les restes que encara queden d'aleshores s'esborren ràpidament. El nou urbanisme al barri centre no està per romanços. Ja veurem que passarà amb l'Ateneu Santboià?. En tot cas, recordar que l'imperi romà també va caure a mans dels bàrbars, i que d'allò que ara aixequem amb tanta pompa no quedarà pedra sobre pedra.