dimarts, 10 de setembre del 2024

A L'OMBRA DE SALOMÓ

L'altre dia vam trobar la publicació "Salomó. Llegenda i Història al voltant del Sant Crist". Es va editar l'any 1980 per l'Ajuntament i la col·laboració de l'aleshores Caixa d'Estalvis Provincial de Tarragona. Un volum no gaire gran que compta amb les firmes d'Antoni Virgili, el Joan Bernadas i Mossèn Marçal Martínez. El tema principal és el teatre de "El Crist de Salomó: Tradició i Història" del Sr. Bernadas i com apèndix "El Ball del Sant Crist" en la versió de Mossèn Marçal. El llibre conté els textos relacionats amb aquesta antiga representació teatral que es remunta al segle XVI. És una obra que omple d'orgull la cultura popular, i especialment, el poble de Salomó. Nosaltres ens fixarem més en els orígens històrics que exposa l'Antoni Virgili a mena de pròleg. Allà recull els textos antics que parlen del territori i de la seva orografia. Acompanyat d'un excel.lent mapa que mostra l'espai entre el riu Foix i el riu Gaià, ens fem una idea clara d'aquesta terra de frontera abans d'entrar a la província d'Hispània, amb capital a Tarragona. 

El fet que Salomó s'esmenti com a rierol, o torrent, que va a parar al Gaià, ens dona una pista del seu significat lligat al paisatge. A més, la seva vinculació amb el Castellvell del Penedès ens relliga amb el domini comtal, i militar. En els textos antics, que també recull Joan Corominas, escriuen "Salamon". El filòleg ens diu que encara es pronuncia "Salamó". Com hem passat del Salamon original fins al nom de poble de Salomó? . Per entendre què significa el nom de Salamon ens hem d'abocar a l'etimologia gothica o germànica. La paraula es descomposaria en dos: primer Sala- Pfal o Saal, i de Mon-mond, lluna, és a dir, seria el lloc o espai que està envoltat per un circ o una lluna de cingleres que l'encerclen. Tot i que Pfal amb el significat de cingle és una opció, m'inclino més pel significat de Saal, com a espai o lloc gran, com a sala. En alemany també existeix la paraula Salband com a espai proper a un riu.  En resum, Sala-mó seria el lloc o espai envoltat de turons en forma de lluna o circ. L'oblit del significat d'aquest topònim fa que es canviï cap a l'administratiu de Salomó. Tot i que el nom original ha estat conservat a nivell del poble. Podem veure un fenomen normalitzador que provoca la contaminació dels noms, els quals queden a l'ombra d'altres més familiars a nivell cultural en els nostres dies. 

Per això, Salamon es converteix en Salomó, que és el nostre rei bíblic, famós per la seva justícia. Per trobar la veritat, cal fer una recerca més acurada de l'etimologia, i no caure en una normalització antinatural dels noms del lloc. Estiguem contents perquè enguany, el 2024, s'ha fet una edició nova en llibre, més completa i moderna del Ball del Sant Crist. Precisament amb el mateix Antoni Virgili, acompanyat d'altres estudiosos. Que per molts anys es continuï fent festa d'aquest ball tant assenyalat en la tradició popular. I que el nostre Salomó tingui més en compte els seus orígens, per fer justícia al nom de Salamó.