Aquest mes d'abril he pogut llegir els dos llibres escrits per Bartomeu Palau. Editats per La Vocal de Lis l'any 2018 i 2017 respectivament. Un es titula "Mestres de Casa Nostra" i l'altre "Memòries Heterodoxes d'un Inspector d'Ensenyament". Com podeu endevinar, el nostre escriptor es va dedicar al món de l'educació, tant fent de mestre com d'inspector, durant la segona meitat del segle XX. En els seus escrits trobareu els seus referents educatius, que abasten des d'En Baldiri Reixac al segle XVIII fins als més moderns del segle XX. Però no es fan totalment explícits ni evidents. Aquestos dos llibres tenen la virtut d'esdevenir una mena d'informes tècnics, sense l'embafor de les grans literatures. Tenen el gran mèrit de sintetitzar en cada capítol allò més destacable i exemplar de cada persona, deixant una mica de banda els punts més discutibles. Fixant allò que de positiu cada mestre ha aportat a l'ensenyament. I per altra banda, explicant les anècdotes més destacables que com a inspector ha trobat durant la seva llarga carrera, anècdotes exemplars en el sentit d'aixecar-les al nivell de categoria, com deia d'Ors.
Aquestos escrits em recorden les compilacions biogràfiques de les Vides dels Trobadors, o les dels Sants, que ens esbossen la seva trajectòria vital. En aquest cas, ens aboquem al món de l'ensenyament i les seves corrents pedagògiques que encara avui dia són evidents en l'escola catalana, renascuda després de l'ensulsiada de la Guerra dels Tres Anys. Dintre d'una tradició que nodreix, tant el punt de vista religiós com el laic, una vocació. I per això, trobareu un homenatge a tots aquells que s'hi van dedicar, i amb qui en Bartomeu Palau comparteix temps i espai. Un testimoni privilegiat d'aquest món per deixar-ne record, tal com fan els Premis Baldiri Reixac. Cal fixar-se en com la seva pedagogia vol destacar la part d'excel.lència que tothom i cadascú, sigui mestre o sigui alumne, aporta a la vida, de quins talents ha estat dotat tal com ens explica la Bíblia. Això permet copsar a simple vista tot el panorama educatiu, i les persones que l'han configurat.
Entre tot un reguitzell de mestres, vull esmentar les Germanes Romero que van estar vinculades a Prats de Lluçanès. O el periple de Filomena Rutllant, d'Hostalric, que va ser de les primeres professores de l'Escola Mare de Déu de Montserrat a Rubí, per anar a raure a Sort. Fos l'Emili Teixidor, o l'Oriol Martorell que va encetar la Coral Sant Jordi el 30 de novembre de 1947 a la parròquia de Rubí, amb motiu de Santa Cecília. O la prolífica carrera de Maria Rúbies, nascuda a Camarasa, que va arribar a senadora, i a qui l'Aula Maria Rúbies també homenatja. Hi ha una llista inacabable, incompleta per força, de tots aquells mestres i professors. Dels que estaven en escoles rurals, o escoles urbanes; en escoles petites i en escoles grans; en escoles religioses, concertades, cooperativistes o públiques. De professionals que es feien els seus materials didàctics, dels que seguien corrents conservadors, o dels que estaven al cas de tot allò que corria per la resta del món i després ho adaptaven al nostre país.
De tots ells i de tot allò, Bartomeu Palau ha estat un observador benevolent, col.laborador des de la distància. Amb una fina ironia vital, gens escèptica ni sarcàstica. Com a inspector ha estat capaç de seguir les normes, dintre d'una línia tradicional, que sempre ha entès l'ortodòxia com el fonament de l'anar més enllà que suposa l'heterodòxia. El seu "leitmotiv" el resumeix, com una Aurea Dicta, en el cistercenc "Porta patet, Cor magis!". Que ell mateix tradueix amb "La porta oberta de bat a bat. El cor encara més!".