dijous, 19 d’agost del 2021

PRATS CULTURALS AL PALLARS

Aquest mes de juliol vam anar a parar a Rialp,  seguint el corrent de la Noguera Pallaresa. Ens vam allotjar a l'excel.lent Hotel Víctor. Una bona elecció per seguir la trilogia de valls, prats i rius del Pallars. Més enllà de les excursions, vam trobar un munt de coincidències literàries enmig de la natura. Certament, sembla que ara es reivindica la muntanya enmig de la pesta que assola la gran ciutat. Però aquesta visió bucòlica amaga les seves parts fosques, i fa que ressalti les brillants. A més a més, sembla que la cultura als pobles i a pagès sigui una cosa anecdòtica, quan sempre ha existit aquest lligam íntim en el nostre país. Sempre han baixat els raiers, i sempre han retornat les aigües, en forma de núvols si cal. 

La Vall d'Àssua ha vist el darrer llibre de Marga Codina, "Dones de Ferro", una interessant novel.la històrica, que des de la casa prefabricada de Sorre l'autora ha pogut escriure. Igual que el darrer llibre de la gran escriptora Maria Barbal, potser des d'Altron. S'hi veu també l'ofici de "Tàndem". No seran obres memorables, però són la demostració de que la indústria cultural catalana es troba per tot arreu. Fites com "Pedra de Tartera" són monuments culturals que s'aixequen com el Montsent enmig del Pallars. I no són flor d'avui, sinó també de fa anys. A finals del segle XX trobem editat per Garsineu el llibre de poemes de Josep Maria Rexach "Nova Tríada Cordial", que hauríem d'incloure en els marges alternatius. No debades, fins a la muntanya s'estenia l'ombra de les drogues, sexe i rock and roll, fos per les aventures de la comarca a la capital, com per l'empara de les hores de lleure dels militars.

Ara tampoc no és gaire diferent, tot i que a la llum del dia es respira pau i tranquil.litat. Contemplarem una natura esplèndida, que omple l'esperit, però també trobarem les asprors de les seves pedres, i dels còdols del riu, com la "Grava del Camí" que Joan Bodon va reflectir. Més properes són les vivències expressades per una mestressa de Bernui, la Maria Carrera Masa. Hem llegit l'elixir de "Burg a la Vista" del 2008, també produït per Garsineu, però sota el guiatge de l'autora. La nostra padrina ha escrit uns quants llibres, expressant-se com si tingués la necessitat vital de respirar. Un alè de dins que es reprèn quan trepitgem els camins vora el riu Sant Antoni, cap a Altron, o Sorre. Desitjant fer la tornada per a beure de la font de la plaça, just al davant de la casa del Joan Lluís, pastor i escriptor, que va deixar petjada i va obrir camins de lletra. Paraules vives de la gent que van anar a cercar Mossèn Alcover i companyia, Coromines i altres, pels contraforts dels Pallars. Cercant amb alegria un "Bones" de salutació, passant per Rialp, cruïlla de camins, i de prats.