dilluns, 12 de novembre de 2007

Compartir és la lliçó de Sant Martí


L'11 de novembre celebrem la festivitat de Sant Martí. I és un dels nostres sants més arrelats, i no en va, té el seu monestir al Canigó. En aquestos dies tan obscurs per les notícies, les boires, el mal temps que fa ja que no és el que tocaria, tots nosaltres patim una desorientació creixent. Com deia, cal no perdre el nord, ni la fe ni l'esperança en aquesta llarga travessia. I si ho fèssim, no tinguem por de retornar al nostre camí.
La llegenda de Sant Martí, centurió romà, que es compadí d'un pobre, i es va partir la seva capa amb el captaire, és l'exemple a seguir per tots nosaltres en aquestos dies. S'acosta l'hivern meteorològic, i l'econòmic, per a l'any vinent. Les previsions per al 2008 són dures, i el fred pot acabar amb moltes coses, bones i dolentes. Però com veiem els poderosos estan lluny, molt lluny de Sant Martí. Com a la paràbola del bon samarità, molts fariseus passarem de llarg.
Com solucionarem els problemes del TAV i Rodalies? Com millorarem la mobilitat, si només es pensa en el cotxe? Com aconseguirem una independència pacífica, si els poderosos no fan més que tirar llenya al foc? Com millorarem la nostra qualitat de vida si no pensem en el malbaratament que es fa? Com solucionarem el problema d'habitatges si només subvencionen les mateixes companyies immobiliàries? Com solucionarem la greu crisi d'autoritat civil, social i política si els que manen no donen exemple?
Cal compartir, tant senzill i tant difícil! I si els poderosos tenen ganes de passar de llarg, ho poden fer, però el camí que emprenen és un cul de sac. Per tots, cal que retrobem l'Arc de Sant Martí, que uneix el cel i la terra!