dilluns, 24 d’abril del 2023

SANT JORDI DE SEGONA MÀ

Aquest Sant Jordi 2023 ha estat una diada especial, molt primaveral en el sentit d'alegria popular, fent-se notar les punxes que acompanyen les roses d'enguany. Hem gaudit d'un bon dia, començant una mica ennuvolat que s'ha anat esclarint, fins que al capvespre feia de bon passejar. Així ens podíem trobar al centre cara a cara amb la gent i veure com estava tothom, i què en pensava.

Era evident que el triomfalisme dels mitjans de propaganda de cara a la galeria té una bafarada electoral que tomba d'esquena. Hi havia més parades de partits polítics que d'entitats o llibreries. Sobretot es feia palès a la nostra ciutat de Sant Boi de Llobregat. O que els globus que passejava la mainada feien més efecte que els llibres infantils que els poguessin haver comprat els pares. Perquè no cal que ens enganyem, ni que ens enganyin, el llibre imprès ha perdut categoria com a bé de consum bàsic. I ha passat al darrera en les preferències de la gent. La informàtica, i sobretot, els mòbils són els objectes més cobejats. Malgrat tot podem observar un creixement del còmic que aporta també un valor gràfic i literari creuat, que cal valorar positivament. 
 
Certament, el llibre, i la literatura, s'escampa entre els ciutadans com a mitjà d'entreteniment, cosa lloable i que sempre ha tingut el seu mercat. I més ara que davant de la programació de la televisió, un llibre sempre fa més bona companyia, si no és que tens a mà una subscripció als canals de sèries i films. 
 
Enguany trobàvem les parades de llibres de l'Abacus, i de la Llibreria Barbus. La llibreria Isart va obrir al seu local, i encara podrem anar-hi abans que la tanquin definitivament a finals de maig. Sant Boi, una ciutat de l'àrea metropolitana de Barcelona, amb un índex de llibreries per habitant que fa caure de cul. La resta de les dades, les hauríem de preguntar a les empreses de distribució per internet. 
 
Una altra dada destacada és la quantitat d'estands d'entitats, que plenes de voluntat i voluntariat, ofereixen informació i les seves publicacions. A més de la venda de roses, moltes apleguen capses plenes de llibres de segona mà que es paguen a preus mòdics, i que ja no volen ni al mercat de Sant Antoni de Barcelona. Entre ells destriem algun grans enmig de la palla. 
 
Emmascarats per l'animació popular i dels coneguts, amics i saludats, es passejaven els nostres dracs polítics a la recerca de les fotos, abraçades i petons per lluir de cara a les eleccions municipals del mes de maig proper. Com tot està tant enredat, els dracs es volen menjar totes les princeses a l'abast. És a dir, els prometran fidelitat i matrimoni si cal, fins que les votacions s'hagin acabat.
 
I els pobres cavallers han girat cua, mentre que algun valent s'ha fet el boig, i ha tingut la gosadia de no acceptar els petons de l'alcaldessa. Potser ja l'ha posat a la curta llista dels ciutadans desafectes, i haurà perdut l'esperança de tornar a sortir al Riure Sant Boi. Sort que com tot, les coses importants passen en uns quants reservats. Gaudim dels nostres folls, que estan més bé que els nostres cors.