diumenge, 12 de juny del 2016

CARMINARISA


Aquest divendres passat de juny, es va estrenar a les Termes Romanes de Sant Boi de Llobregat l'espectacle titulat Amor Roma. És una creació del músic i percussionista Santi Arisa, a qui acompanyen dos dels seus fills. Un bon espectacle, força treballat, tant a nivell músical, com teatral i cultural, amb excel.lents traduccions i posada al dia. Una bona selecció de textos literaris del món romà, i una percussió que els acompanya fins als temps actuals. Malgrat la manca de locals grans en condicions, Sant Boi té el privilegi d'estrenar, de tant en tant, diferents produccions culturals que sobresurten de les programacions habituals i més populistes.

El títol de l'obra. Amor-Roma,  fa un joc de paraules i significats, difós per l'enigmista Màrius Serra. Més que la contraposició entre Roma i l'Amor, i les seves variacions, jo mateix rebatejaria l'espectacle com a Carmina Arisa, on els cants i poesies romanes es recreen sota la visió artística i musical del gran percussionista català. Una base musical molt ben portada entre el veterà Santi i el seu fill Dan, amb un efecte estèreo on es nota l'encertada combinació de maduresa i joventut. Sobre aquesta base, el treball interpretatiu es recolza en la seva filla Iris, que ens ofereix un panorama força extens de la literatura romana, de manera molt expressiva, remarcant el context de cada escrit, des de la tragèdia fins a la comèdia, amb el fil conductor d'un Carpe Diem, viu al dia, que el temps fuig, agafa't al dia...

Per això, el recull literari toca temes personals de tota mena: amor, sexe, diners, etc... i els ritmes marquen aquestos sentiments i raons de manera especial. Sigui amb tocs antics, o amb els referents més moderns, com el jazz, o els ritmes brasilers. Un magnífic duo entre pare i fill a la bateria, ens transmet tota la força i temperament d'una batucada brasilera, com no havia sentit des de feia anys una nit als carrers de Bahia, malgrat les populars còpies importades al nostre país.

Cal agrair, i així ho van fer abastament els responsables, la bona tasca dels tècnics, i sobretot, dels traductors del llatí al català, com el Ferran Aguilera que hi era present, entre d'altres que van cedir els textos per a poder ser declamats. Els trobareu al llibre de l'editorial Adesiara, l'Art d'Enamorar, l'Ars Amandi que titulava Ovidi. Un espectacle que esdevé un nou cant, un nou carmina, no tant fresc com ho eren els antics, ni com el Burana d'Orf, però sí d'una gran qualitat i modernitat com els que ens fa escoltar Santi Arisa. Connectant l'esperit d'aquells temps amb els actuals. És la millor classe de literatura llatina que podeu veure i escoltar actualment a Catalunya de bon grat. Us recomano que no us perdeu la gira que faran, segur que trobaran altres llocs del nostre país entre la Gàl.lia i la Hispània, amb la petjada romana encara prou fresca.

1 comentari:

Unknown ha dit...

Miltissimes gràcies pel teu escrit i gràcies per la teva valoració. No responc al teu correu personal perquè no el conec.

Una abraçada

Santi Arisa