diumenge, 18 de maig de 2008

Blocs i Política, més que Blocs Polítics


Xarxa Santboiana va tenir l'honor d'acollir una tertúlia a Cal Ninyo el divendres 16 de maig sobre Blocs i Política. Un acte que va aconseguir portar a la nostra ciutat l'elit dels blocaires amb representació política, acompanyats de Saül Gordillo i de Marc Vidal, els quals van obrir foc creuat per "agitar a malta" com cantava Zeca Afonso. Durant dues hores una cinquantena d'assistents van seguir amb interès, malgrat el perill de caure en el pamflet. Felicitacions als assistents.

L'acte va estar presentat per Josep Maria Comas, de la Xarxa Santboiana, que va presentar el nou agregador de blocs del Baix Llobregat, que amb els de Sant Boi, sumen gairebé quatre-centes adreces blocaires. Una mostra de la vitalitat i de l'activitat xarxaire a la nostra comarca. A davant seu es trobaven molts blocaires santboians atrets per la convocatòria, així com membres de partits polítics amb representació a l'ajuntament de Sant Boi, militants i alguns regidors.

Marc Vidal va encetar la tertúlia amb foc de morter sobre els blocaires polítics. L'espai d'internet ha permès a la gent fer arribar la seva opinió a tot arreu, establint nous canals de comunicació, i d'aquesta manera, els partits polítics també s'han hagut de posar a la xarxa i mullar-se. Malgrat que els partits fan servir els blocs per a les seves tàctiques: el perill de desinformació, d'endogamia, dels monoblocs o blocs sense comentaris, etc... Aquí ja es va començar a evidenciar el fet que la política és més que la suma dels partits polítics, i que per tant, blocs i política en mans dels ciutadans és més que els blocs dels polítics.

Després va tocar el torn a Saül Gordillo, que va intentar treure ferro al començament, encara que va acabar per esmentar també els mals dels partits polítics. Davant d'aquest foc creuat, va tocar la tanda als blocaires polítics, que amb coratge i experiència, van anar dient la seva. Dolors Camats d'Iniciativa va explicar com el seu bloc inicialment polític, i receptiu, ha acabat moderant els comentaris, davant d'algunes crítiques ferotges i insultants. Va recomanar el bloc del Raül Romeva, destacant l'accessibilitat i visibilitat que donen els blocs a la tasca que es fa en diferents institucions malgrat la distància física. A diferència de Dolors Camats, Carme Porta va recalcar que no volia enquadrar el seu bloc només en el camp polític, i que també volia reflectir altres qüestions personals, tenint clar que com a persones és molt difícil separar unes coses de les altres. En Carles Campuzano va estar més dinàmic en la seva explicació, fent un exemple dels avenços tecnològics amb l'ús del mòbil per captar unes imatges que van aparèixer gairebé a l'instant al seu bloc. Carles Campuzano va recordar que els blocs són un canal més de participació dels partits polítics, i que permeten certa interactivitat, i que alguns partits tenen en compte les opinions dels comentaris. Era la quota masculina, que representava al 75% de blocaires masculins, davant de només el 25% de blocaires femenines, com va esmentar el Josep Maria Comas a la presentació. Per això, Lourdes Muñoz va recalcar la importància de l'accés de les dones a les TIC, i que és necessari que aquestes arribin a tota la població per evitar l'escletxa digital, cosa que alguns ja qualifiquen d'esvoranc.

Hi havien passat una hora i mitja, i encara quedava el torn obert de preguntes. Però malgrat tot, la gent tenia ganes de continuar i fer arribar la seva opinió, tant respectable i tant poc respectada pels polítics. Una de les preguntes va exposar precisament la distància entre els ciutadans i els polítics professionals, no només a nivell català, sinó mundial.

Uns minuts abans de les deu, l'alcalde de Sant Boi, Jaume Bosch, va arribar de l'Escola Llor, on hi havia participat en la festa de lliurament dels diplomes de graduació dels alumnes. Va ser un detall de respecte, tot i que aviat va haver de marxar al pregó d'inici de la Festa Major. Aleshores es va interrompre l'acte uns minuts per lliurar personalment uns obsequis a tots els ponents convidats.

Al cap d'una estona, ja es va donar l'acte per finalitzat, tot i avisant de la convocatòria de la II Trobada de Blocaires el dissabte 24 de maig a Cal Ninyo. A fora, esperava un pica-pica per als assistents, que van poder conversat entre ells, i aconseguir una samarreta dissenyada per a la Xarxa Santboiana, amb el lema "bojos pels blocs". Cal fer un balanç positiu de la tertúlia que va assolir un interès que va trascendir el sentit partidista, per aconseguir un equilibri i un consens sobre la política com a activitat personal i civil. Tot i que a més d'un se li cau la bava quan veu algun polític a la vista, i se sent atret per "l'eròtica del poder".

La tertúlia "Blocs i Política" es va fer al teatre de Cal Ninyo el divendres 16 de maig, a les 8 del vespre. A la tertúlia, que va estar presentada i moderada per Marc Vidal, promotor de les Jornades de la Catosfera 2008 que es van fer el passat mes de gener a Granollers i en les que Xarxa Santboiana hi intervingué com a ponent en una de les taules de debat. A la tertúlia van participar els següents polítics i polítiques dels principals partits del país que comparteixen el fet de ser blocaires:

*
Lourdes Muñoz, del PSC, Diputada al Congrés
*
Carles Campuzano, de CDC, Diputat al Congrés
*
Carme Porta, d'ERC, Secretària de Polítiques Familiars i Drets de Ciutadania
*
Dolors Camats, d'ICV, Diputada al Parlament
*
Saül Gordillo, Director de l'Agencia Catalana de Notícies (ACN)

Aquí trobareu algunes imatges de l'acte, així com del sopar posterior.