dimecres, 10 d’octubre del 2007

Frankfurt amb molta mostassa i poca salsitxa


Aquesta setmana s'ha inaugurat oficialment la Fira del Llibre de Frankfurt. Un esdeveniment molt esperat per als catalans, ja que som la cultura convidada el 2007. Durant les vacances d'estiu vaig passar per algun país germànic, i les traduccions a l'alemany d'autors catalans es posaven en un lloc destacat dels aparadors. Alguns articles i anuncis en la premsa vam cridar-me l'atenció.
Per exemple, podem comentar els anuncis de la Generalitat sobre el calendari d'actes catalans a Alemanya enguany. Aquestos estaven arraconats a les pàgines de publicitat de negocis i empreses. Això contrastava amb un gran article del mateix diari explicant la intervenció de Ferran Adrià a Kassel i les excel.lències de la seva cuina. Poc art i literatura fora dels fogons. La genialitat del cuiner Ferran Adrià rau en l'efectivitat comunicativa de la seva cuina, de manera semblant a allò que va fer Dalí.
Per això, no crec que la Fira doni gaire de sí per al nostre poble. La mentalitat nacionalista majoritària dels alemanys no reconeix el desig de llibertat i independència dels catalans. I sense manifestar d'una manera clara aquesta voluntat, no comptem per a ells més enllà de la nostra cuina. Com que la majoria d'ells s'han de conformar a menjar salsitxes de frankfurt, potser a nosaltres ens donaran molta mostassa, que pica molt i l'efecte se'n va ràpidament, i poca salsitxa per omplir la gana que portem endarrerida. És clar, que amb la sordina que posa la mateixa TV3, i ens passa l'acte que costa una fortuna pel Canal 33, encara gràcies. Més aviat un espectacle onanista. Quan caldria seduir i portar la iniciativa davant dels alemanys. Com sempre passa, el principal responsable de les nostres desgràcies som nosaltres. Cal dir que Alemanya és el país d'Europa amb més càtedres i universitats on s'ensenya el català. Moltes més que no pas a la resta de l'estat espanyol. I sort en tenim.