dijous, 12 de juliol de 2007

Ja els hi agradaria anar a 80km per hora

Tothom està contra la guerra de l'Irac, contra els Estats Units, etc... però tothom vol tenir el dipòsit del cotxe ben ple, i el petroli ben barat. Ara també ens apuntarem a donar la culpa al govern de què tot ho fa malament! Però jo avui donaré suport al govern, sí, senyor! Han aprovat un paquet de mesures per reduir la contaminació a partir de setembre, i tot i ser un pas tímid, crec que és un pas positiu. Malgrat que alguns remuguin perquè no podran anar a 120 per hora per l'autopista. I és que molts d'aquestos conductors són persones ben educades i racionals, que creuen en el "progrés" del cotxe.


Vés per on, els nostres conciutadans estan amoinadíssims: no perquè cada dia mori una persona a la carretera, no perquè l'habitatge sigui inaccessible, ni perquè els monopolis ofeguin l'economia de mercat. Mai tant, estan amoinats perquè ara no podran circular a més de 80 per hora??? Jo els entenc, pobrets, no us ho penseu, van comprar un cotxe que pot anar a 220 per hora, o millor encara, un 4x4, per distingir-se del populatxo, que sempre tindrà l'opció d'anar en transport públic. Els poders fàctics del Racc, i dels venedors de cotxes posen el crit al cel, com podrem fer calaix? : una cosa és fer editorials responsables per als socis del club de l'automòbil, i una altra predicar amb l'exemple. Una cosa és fer campanyes de seguretat en la carretera, que nosaltres farem anuncis publicitaris per vendre cotxes mil vegades més efectius. Tothom demana ampliar els carrils de les autopistes, quan la majoria de cotxes només porten una persona? Tothom s'exclama de voler anar a més de 80 per hora quan normalment van a 20km per hora, des de Castelldefels al centre de Barcelona!

Aquestos conductors tan racionals haurien d'escoltar algunes raons de pes: a Europa no tenim prou petroli, i cal pagar-lo a preu d'or; s'han fet estudis científics i s'ha provat a Europa que una velocitat baixa permet arribar abans als llocs; en fi, que s'ha demostrat que la fàbula de la tortuga i la llebre és veritat.
De totes maneres, jo diria a tots aquestos conductors emprenyats que siguin optimistes. Malgrat que ara estem en una fase delicada que ens pot portar a l'esquizofrènia, existeixen motius per a l'esperança. Entre els acords de govern de la Generalitat, s'ha aprovat un pressupost de 160.000€ per a desenvolupar una ruta turistica pel Pirineu i Pre-Pirineu de Catalunya en un mitjà de transport sostenible i altament respectuós amb el medi ambient com el cotxe privat!!!