dimecres, 17 de gener del 2007

La Nit dels Bandolers de la Cultura

Aquesta setmana de gener s'ha presentat el projecte de "La nit dels bandolers" a Sant Boi de Llobregat, amb la col.laboració de la Diputació de Barcelona, i de la Fundació Societat i Cultura-FUSIC. Es vol presentar un espectacle sobre el bandolerisme al Baix Llobregat a mitjans d'abril, combinant història i modernitat. Encara està en fase d'esborrany, i és una sort, ja que es poden redreçar algunes coses per no convertir-lo en una representació del teatre de l'absurd.

El projecte que es va presentar dimarts, 16 de gener a Cal Ninyo, sembla que tindrà recursos tècnics, professionals i monetaris a cabassos. Però de recursos culturals em sembla que no gaires. L'argument gira al voltant dels bandolers al Baix Llobregat, tanmateix, ens situen al 1630 agafant la llegenda de Joan Sala, Serrallonga, i la traslladen del Montseny i les Guilleries cap al Baix Llobregat. Poca feina han tingut. Els despropòsits s'amunteguen: surt una guàrdia reial, quan aquí hi havia el "so metent", un baró quan estem a l'època dels veguers, la presència d'un poeta per justificar les poesies de Sagarra sobre Serrallonga al segle XX, etc... S'han agafat uns elements actuals, que sembla que a falta de Mossos d'Esquadra vulguin exorcitzar els bandolers moderns, i s'han barrejat en un poti poti sense criteri. En fi, molt de teatre i poca cultura.

Almenys podrien preguntar a l'historiador Jaume Codina del Baix Llobregat. O sense tant d'esforç, si necessiten un escriptor per a l'obra, potser Cervantes els hi aniria millor. Es podrien mirar el Quixot, del qual l'any passat es va celebrar l'aniversari, i llegir els capítols que parlen de la trobada del Quixot amb el famós bandoler Roca Guinarda precisament al Baix Llobregat. No volien un nom per al protagonista?. Unes escenes impactants, i amb força?. Presentar un projecte és una bona oportunitat per il.lusionar i engrescar la gent. Però que surti després de fer un "brain storming" o "pluja d'idees" com es diu, sense tenir una mica de sentit, et deixa una mica parat. O pot ser que d'allà on no n'hi ha, no en raja? En tot cas, esperem que a la nit no ens assaltin "els bandolers de la cultura".