dijous, 8 de juny de 2006

Pel nostre Honor

Avui dia no es fa servir la paraula "honor". En tot cas, queda molt protocolària, i en català es fa servir honorable per als consellers i el president de la Generalitat. Ara que el judici per al nou Estatut de Catalunya està vist per sentència el dia 18 de juny, diada de Corpus, cadascú decidirà en consciència quin serà el veredicte. Altres paraules s'han utilitzat molt: dignitat, drets històrics, nació, etc... però hem perdut el sentit dels mots, i en aquesta Patum que hem viscut durant aquestos dos anys, tot ha canviat per continuar igual: el comte de Lampedusa "dixit".
Tanmateix, entre totes les possibilitats d'enfocar el vot, cap ha apelat a l'honor. Serà que com a catalans ja ens queda poc, o potser que durant segles no n'hem tingut cap. L'esclau no té res, i l'amo s'emporta tot lo que aquest guanya, segons les lleis antigues i les modernes. Però si donem un cop d'ull, hem de prendre nota d'algunes expressions apreses i actuar en conseqüència. Aquelles cites o frases memorables que ens ensenyàven a l'escola: una era la de Méndez Núñez: "Más vale honra sin barcos que barcos sin honra". O aquella de l'alcalde de Zalamea: "Al Rey, la vida y la hacienda se le han de dar, pero el Honor es patrimonio del alma, y el alma solo es de Dios".
Per això, el dia 18 de juny anirem a votar el Nou Estatut. I jo votaré NO.
Altres votareu una altra cosa. I cal que sigui així. Però jo crec que ens trobarem entre el NO i l'OU a l'Estatut. I per desgràcia o per sort, aquest ou ja fa molta olor de podrit.